Koelcel onderdelen

Een koelcel is een koelruimte die wordt gebruikt voor koeling, bevriezing en opslag van levensmiddelen of andere producten. Voor een koelcel om goed te kunnen functioneren heeft u de juiste koelcel onderdelen nodig. Deze onderdelen zijn onmisbaar bij het installeren en onderhouden van koelcellen. Door een koelcel juist te onderhouden, is deze vaak langer te gebruiken. Lees hier welke onderdelen er in een koelcel zitten en of deze mogelijk vervangen kan worden.

Bel ons direct als je (met spoed) een onderdeel nodig hebt: 06 57 57 30 60

Koelcellen bestaan ​​uit verschillende onderdelen, zoals de koelmotor, panelen, koelverdamper, koelslangen en meer. Wij zetten ze voor u op een rij. 

Koelinstallatie

De koelinstallatie, ook wel de koelmotor, zorgt ervoor dat de warmte wordt onttrokken uit de koelcel, waardoor deze koeler wordt. Vervolgens wordt de warmte buiten de koelcel uitgestoten. Een stabiele temperatuur is beter voor de koelmotor, omdat deze extra hard moet werken zodra warme lucht de koelcel binnen dringt. De koelmotor hoeft niet direct naast de koelcel te staan, maar kan ook boven of een stukje bij de koelcel vandaan geplaatst worden.

Het vervangen van de koelinstallatie is mogelijk een manier om energie te besparen, omdat deze in de laatste jaren sterk verbeterd zijn. Wij adviseren u graag wat er mogelijk is bij vervanging van koelmotoren. Neem contact op voor advies.

Koelverdamper

Een ventilator zorgt met een vloeistof dat de lucht in de koelcel wordt omgezet in koude lucht. Dit wordt ook wel verdamper genoemd. Dit is één van de belangrijkste onderdelen van de koelcel, want als er ijsvorming ontstaat op de verdamper, werkt de koelcel minder efficiënt. Om deze reden is het dan ook verplicht dat een koelverdamper wordt geïnstalleerd door een STEK-gecertificeerde monteur. Deze monteur weet waar mogelijke lekken kunnen zitten, hoe ijsvorming tegengegaan kan worden of wanneer het nodig is om de koelverdamper te vervangen. Deze moet op een juiste manier worden geïnstalleerd, zodat er geen vloeistoffen zullen ontsnappen in de koelcel.

Koelcel-kopen.nl heeft gecertificeerde monteurs in dienst die u kunnen helpen bij het vervangen van de koelcel verdamper. 

Koelcel panelen

De panelen van een koelcel vormen de behuizing van de koelcel. Het is van essentieel belang dat de panelen een goede isolerende werking hebben en deze isolatiewaarde wordt vaak uitgedrukt in een K-waarde. Het kan interessant zijn om voor dikkere panelen te kiezen, maar dit verhoogt niet altijd de isolatiewaarde van de koelcel.

Een 100 mm paneel van een goedkope cel isoleert minder goed dan een 80 mm paneel van het merk Poly. Ook is de dikte van het blik van de panelen wel 50% dikker dan van andere merken. Zo heb je veel minder kans op beschadigingen en deuken.

Er worden panelen gebruikt om een koelcel op te bouwen, zodat er altijd een koelcel op maat kan worden gebouwd. De panelen kunnen worden geïnstalleerd in verschillende groottes en zijn ook geschikt voor schuine ruimtes. Met koelcel panelen zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo kan er bij kleine restaurants een mini koelcel worden geïnstalleerd, maar hebben wij ook ervaring met koelcellen van meer dan 150m2. Echter is het niet altijd verstandig om een grotere koelcel te installeren, want hiervoor is ook meer energie nodig om de temperatuur constant te houden.

Koelcel vloer

Ook wordt vaak geadverteerd met RVS vloer. Vraag dan wat de dikte van het rvs is. Deze is vaak zeer dun. Dan laat het rvs los van de isolatie en gaat er vocht tussen zitten wat bij een vriescel bevriest. In Poly cellen zit standaard een 15 mm dikke vloer. Deze is echt stevig.

Koelcel deur

Bij het kiezen van de koelcel panelen, is het ook belangrijk om na te denken welke type deur u zou willen installeren in de koelcel. Er zijn verschillende typen koelcel deuren, zoals schuifdeuren, klapdeuren, flapdeuren en meer. Er zit een groot verschil in prijs en isolatiewaarde tussen de verschillende typen deuren. Daarom is er meer informatie te vinden op deze speciale pagina over koelcel deuren

Accessoires

Er zitten meerdere accessoires die de koelcel compleet kunnen maken. Veel klanten gebruiken stellingen waarmee ze de koelcel in kunnen delen en waarmee de ruimte zo goed mogelijk kan worden benut. Het voordeel van stellingen in een koelcel is dat er meer producten kunnen worden opgeslagen per vierkante meter. Wij kunnen u helpen om een advies te geven voor de indeling van de koelcel. 

Binnen in de koelcel zijn er meerdere tochtstrips, om er voor te zorgen dat de temperatuur kan worden vastgehouden in de koelcel. Let er op dat deze niet verweren, want verweerde tochtstrips kunnen ervoor zorgen dat energie snel wordt verloren. 

Onderdeel vervangen of compleet nieuwe koelcel?

Er zitten voor- en nadelen verbonden aan het vervangen van onderdelen van een koelcel. Als een onderdeel vervangen moet worden, kan het zijn dat andere onderdelen ook aan vervanging toe zijn. Onze specialisten denken mee wat voor u de beste keuze is en welke onderdelen u nodig heeft bij een reparatie. Direct bellen met de specialist kan via 06 57 57 30 60. Of stuur een e-mail: info@koelcel-kopen.nl

Koelmotor koelcel

Koelinstallaties en meer

Koelcel deuren

Schuifdeur of klapdeur?

Koelcel stelling

Onderdelen

Koelcel verdamper

Voorkom ijsvorming

Koelcel verlichting

Bekijk de mogelijkheden